Τεχνικοί όροι

Τεχνικοί όροι


Σημαντικοί τεχνικοί όροι – Τρόπος λειτουργίας
 
Αλβουμινουρία (λευκωματινουρία) - αυξημένη απέκκριση αλβουμίνης (= μόριο πρωτεΐνης) στα ούρα, το οποίο θεωρείται ως σημάδι  νόσου των νεφρών ή νεφροπάθεια.
 
Αγγειοπάθεια - ένας γενικός όρος για τη ζημιά στα αγγεία (φλέβα, αρτηρία, τριχοειδή).
 
Ήχος εφόδου - μια βέλτιστη λειτουργία της αντλίας ινσουλίνης, με την οποία μπορείτε να προγραμματίσετε μια bolus δόση με ασφάλεια, χωρίς να χρειάζεται να διαβάσετε την οθόνη. Ο ήχος εφόδου με την αντλία ινσουλίνης Animas μπορεί να προγραμματιστεί σε επίπεδα των 0,1, 0,5, 1,0 και 5,0 μονάδων, όπου η αντλία ,επανειλημμένα ακουστικά ή με τον αντίστοιχο αριθμό των σημάτων δόνησης,ενημερώνει για το πόση ινσουλίνη θα εκτελέσει.
 
Βασικός ρυθμός - το ποσοστό των συνεχών δόσεων ινσουλίνης σε μονάδες ανά ώρα. Μια αντλία ινσουλίνης μπορεί να έχει μέχρι 48 διαφορετικούς βασικούς ρυθμούς αφήνουν (ανάλογα με τον κατασκευαστή), ξεκινώντας κάθε ώρα ή μισή ώρα.
 
Πάγκρεας - όργανο παραγωγής της ινσουλίνης.
 
Βήτα κύτταρα - κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.
 
ΔΜΣ - Δείκτης Μάζας Σώματος. Μονάδα μέτρησης για την εκτίμηση του σωματικού βάρους. Τιμές κάτω του 19 είναι πολύ χαμηλές, τιμές πάνω από 25 είναι πολύ υψηλές . ΔΜΣ = σωματικό βάρος σε κιλά διαιρούμενο με το ύψος του σώματος σε m2.
 
Bolus - μια δόση ινσουλίνης που χορηγείται πριν ή κατά τη διάρκεια των γευμάτων για να καλύψει τη γλυκόζη από την τροφή ή να κατεβάσει τα ανεβασμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
 
CSII - Συντομογραφία για τη συνεχή υποδόρια έγχυση ινσουλίνης. Η συντομογραφία αυτή περιγράφει την έγχυση ινσουλίνης με τη χρήση αντλιών ινσουλίνης.
 
DCCT -  μελέτη για τον έλεγχο του διαβήτη και τις επιπλοκές του. Μία μακροχρόνια μελέτη για διαβήτη τύπου 1 που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ το 1993.
 
Ο σακχαρώδης διαβήτης - μεταβολική διαταραχή στην οποία το πάγκρεας παράγει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη
 
Η διαβητική κετοξέωση (DKA) - Μεταβολική επιπλοκή, που προκύπτει από την υπερβολική συσσώρευση των κετονών στον οργανισμό. Σχετίζεται ως επί το πλείστον με τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η διαβητική κετοξέωση μπορεί να καθοριστεί βάσει των κετονών στα ούρα ή το αίμα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δίψα, ναυτία, υπερβολικά συχνή ούρηση, οσμή ακετόνης στην αναπνοή και τον ιδρώτα κλπ.Η κετοξέωση, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.
 
Διαβητική νευροπάθεια – διαταραχή νεύρων  που προκαλείται από το διαβήτη. Χρόνια ανεπαρκώς ελεγχόμενος διαβήτη οδηγεί σε βλάβη των νευρικών κυττάρων και των αιμοφόρων αγγείων που τρέφουν τα νεύρα
 
Διαβητικό πόδι (DFS) - πιο κοινή νευρική βλάβη αγγείων σε διαβητικούς ασθενείς (βλέπε επίσης διαβητική πολυνευροπάθεια).
 
Γαστροπάρεση - Επιπλοκή του διαβήτη που οδηγεί σε καθυστερημένη πέψη. Η δράση της ινσουλίνης είναι απρόβλεπτη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία αν δράσει πριν απορροφηθούν οι υδατάνθρακες. Οι αντλίες ινσουλίνης παρέχουν το χαρακτηριστικό «τετραγωνικού κύματος» bolus ώστε να διανέμουν την παράδοση της ινσουλίνης σε ορισμένο προγραμματισμένο χρονικό διάστημα και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μιας γαστροπάρεσης που προκαλείται από υπογλυκαιμία.
 
Διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη - αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες φόρτισης. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερο μετά από μια δοκιμασία ανοχής γλυκόζης από ό, τι σε μη διαβητικούς, αλλά κάτω από το επίπεδο των διαβητικών.
 
Διαταραγμένη ευαισθητοποίηση υπογλυκαιμία - κάποιοι διαβητικοί δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τα φυσιολογικά σημάδια της επικείμενης υπογλυκαιμίας. Αυτό είναι πιο συχνό σε άτομα που υποφέρουν για πολλά χρόνια από διαβήτη ή έχουν πολλά υπογλυκαιμικά επεισόδια
 
Γλυκόζη – σάκχαρο. Μετράται στον προσδιορισμό του σακχάρου στο αίμα. Παρέχεται στον οργανισμό μέσω των υδατανθράκων των τροφών  και είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Γλυκοαιμοσφαιρίνη - δείτε αιμοσφαιρίνη A1c
 
Η αιμοσφαιρίνη A1c (HbA1c) - ένα μέτρο των μορίων γλυκόζης που συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη, σχηματίζοντας γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τόσο πιο πολύ αιμοσφαιρίνη δεσμεύεται. Ως εκ τούτου, οι τιμές της HbA1c χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των μέσων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου - γενικά περίπου δύο έως τρεις μήνες - και είναι ένας καλός δείκτης του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Επίσης ονομάζεται μνήμη του σακχάρου στο αίμα.  Υπεργλυκαιμία - αυξημένη περιεκτικότητα του αίματος σε γλυκόζη.
 
Υπογλυκαιμία – χαμηλή γλυκόζη αίματος. Διαταραχή που προκαλείται από μία περίσσεια ινσουλίνης ή  ισχυρότερη δράση της ινσουλίνης, ως αποτέλεσμα της σωματικής προσπάθειας ή μειωμένης πρόσληψης τροφής. Οι οδηγοί αυτοκινήτων που έχουν υποστεί υπογλυκαιμίες είναι έντονα επιρρεπείς σε ατυχήματα. Σοβαρή υπογλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε κώμα, σπασμούς και θάνατο.
 
Σετ έγχυσης - μια συσκευή η οποία περιλαμβάνει έναν προσαρμογέα  τύπου luer (συνήθως), ένα σωλήνα και μια βελόνα. Ο σωληνίσκος από Teflon συνδέει την αντλία ινσουλίνης με το σώμα.
 
Ινσουλίνη - μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη.
 
Τα ανάλογα ινσουλίνης - Υπάρχουν δύο τύποι: βραχείας δράσης ινσουλίνης, που τίθενται σε ισχύ αμέσως μετά την εφαρμογή και το αποτέλεσμα διαρκεί έως και δύο ώρες. Χρησιμοποιούνται συχνά σε αντλίες ινσουλίνης, επειδή η επίδρασή τους πραγματοποιείται χωρίς καθυστέρηση και μπορούν να δοθούν στην ακριβή δόση. Αλλά υπάρχουν επίσης και ανάλογα βραδείας δράσης, με ιδιαίτερα μακρά διάρκεια δράσης.
 
Εντατικοποιημένη θεραπεία με ινσουλίνη - (ICT) πολλαπλές ενέσεις ινσουλίνης την ημέρα, που απαιτούν και συχνές εξετάσεις σακχάρου. Η χορήγηση ινσουλίνης χωρίζεται σε βασική και εφ 'άπαξ δόσεις.
 
Κετόνες - υποπροϊόντα του μεταβολισμού του λίπους που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της υπεργλυκαιμίας ή λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης υδατανθράκων.
 
Υδατάνθρακες – πηγή ενέργειας που προμηθεύουν τα συστατικά τροφίμων που διασπώνται κατά την πέψη σε γλυκόζη για να αυξήσουν το σάκχαρο του αίματος. Σε μια ισορροπημένη δίαιτα τουλάχιστον το 50% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων πρέπει να καλύπτονται από υδατάνθρακες.
 
Συμβατική θεραπεία ινσουλίνης - θεραπεία ινσουλίνης στην οποία ο ασθενής λαμβάνει μικτή ινσουλίνη, (σε μία σύριγγα ταχείας και μακράς διάρκειας ινσουλίνη), δύο φορές τη μέρα
 
Γεύματα bolus - δες bolus
 
Mg/dl - χιλιοστόγραμμο ανά δεκατόλιτρο. Κοινή μονάδα μέτρησης για τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε ορισμένες χώρες.
 
Mmol/l - millimoles ανά λίτρο. Κοινή μονάδα μέτρησης για τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε ορισμένες χώρες
 
Νευροπάθεια – νόσος ή καταστροφή των νεύρων. Κοινή επιπλοκή σε διαβητικούς ασθενείς. Δείτε επίσης διαβητική πολυνευροπάθεια.
 
Νεφροπάθεια - νεφρική νόσος. Συχνή επιπλοκή σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, η οποία μπορεί να προκύψει από μειωμένη νεφρική λειτουργία και μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.
 
Κανονική ινσουλίνη - ινσουλίνη ταχείας δράσης, το αποτέλεσμα αρχίζει 15 έως 30 λεπτά μετά τη χορήγηση, και συνεχίζει για 4 έως 6 ώρες. Για τις αντλίες ινσουλίνης χρησιμοποιούνται μόνο κανονική ινσουλίνη ή ταχείας δράσης ανάλογα ινσουλίνης.
 
Από του στόματος αντιδιαβητικά φάρμακα - γενικός όρος για φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία παρέχονται σε μορφή ταμπλέτας.
 
Αμφιβληστροειδοπάθεια - νόσος του αμφιβληστροειδούς. Κοινή επιπλοκή σε άτομα με διαβήτη. Η Οδηγεί σε απώλεια της όρασης, ακόμη και σε τύφλωση.
 
Δήλωση Saint-Vincent - στο ευρωπαϊκό συνέδριο σακχαρώδη διαβήτη στο St. Vincent (Ιταλία) κατά το έτος 1989, δηλώθηκαν οι προϋποθέσεις που οδηγούν σε μείωση των επιπλοκών που σχετίζονται με το διαβήτη μέσα σε 5 χρόνια.
 
Υποδόρια - σημαίνει "κάτω από το δέρμα", σε αντίθεση με την ενδοφλεβίως για "στη φλέβα’’ ή ενδοπεριτοναϊκά για  " στην περιτοναϊκή κοιλότητα" .Η υποδόρια ένεση είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη.
 
Τριγλυκερίδια - μια ιδιαίτερη μορφή των λιπιδίων του αίματος, τα οποία, είτε σχηματίζονται στο σώμα είτε λαμβάνονται με τροφή. Τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα σε παχύσαρκα άτομα, αλλά και σε άτομα με ανεπαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη.
 
Ο διαβήτης τύπου 1 - διαβήτης με ανεπάρκεια ινσουλίνης. Ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 δεν παράγουν ινσουλίνη και επομένως πρέπει να κάνουν ένεση ινσουλίνης αρκετές φορές την ημέρα.
 
Ο διαβήτης τύπου 2 - διαβήτης με σχετική ανεπάρκεια ινσουλίνης. Στην αρχή οι διαβητικοί παράγουν αρκετή ινσουλίνη, αλλά δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά. Αργότερα,η παραγωγή ινσουλίνης του σώματος είναι ανεπαρκής, και οι ασθενείς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με από του στόματος αντιδιαβητικούς παράγοντες ή ινσουλίνη.
 
UKPDS - United Kingdom Prospective Diabetes Study. Η μεγαλύτερη μακροχρόνια μελέτη (20 έτη) για τον διαβήτη τύπου 2, που είχε σκοπό μεταξύ άλλων να αποδείξει ότι ένας καλός έλεγχος της πίεσης του αίματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τις επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Αυτή η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες σχετικά με προϊόντα που απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα κοινού, και θα μπορούσε να περιέχει προοντική ενημέρωση ή πληροφορίες για προιόντα που δεν είναι προσβάσιμα ή εγκεκριμένα στην χώρα σας. Παρακαλούμε να γνωρίζετε ότι δεν λαμβάνουμε καμία ευθύνη για πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν συμμορφώνονται σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία, ρύθμιση, κανονισμό ή χρήση στη χώρα καταγωγής σας.