Υπέρταση
> www.wellion.gr/el/diabetes/Hypertension

Υπέρταση


Αυξημένη αρτηριακή πίεση
Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες δεν υπάρχει πόνος στην υπέρταση και αρχικά  δεν προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις.
 
Οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται πολύ ενεργοί και δυνατοί, και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι υπάρχει μια ασθένεια που απαιτεί θεραπεία.
 
Υπέρταση-περί τίνος πρόκειται? Ο καρδιακός μυς αντλεί περίπου 70 φορές το λεπτό - πάντα σε παρτίδες - αίμα στα αιμοφόρα αγγεία του σώματος. Κατά την σύσπαση του καρδιακού μυός, το αίμα ωθείται εντός των αιμοφόρων αγγείων - η αρτηριακή πίεση φτάνει τη μέγιστη τιμή της. Κατά τη χαλάρωση του καρδιακού μυός το αίμα προωθείται με λιγότερη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία - η πίεση του αίματος πέφτει στην χαμηλότερη τιμή της.
 
Έτσι, η πίεση του αίματος ενδείκνυται σε δύο τιμές, για παράδειγμα, 120/80 (η μονάδα είναι mmHg). Το επίπεδο της πίεσης του αίματος αυξομειώνεται όλη την ημέρα. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό εντός ορισμένων ορίων,ώστε η αρτηριακή πίεση να προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις (π.χ. σωματική άσκηση).
 
Σύμφωνα με τις τρέχουσες γνώσεις,Είναι γεγονός,οτιδεν πρέπει να υπερβαίνουμε ορισμένες τιμές της αρτηριακής πίεσης μακροπρόθεσμα:
Οι φυσιολογικές τιμές, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι 135 (ανώτατη τιμή) και 85 (χαμηλότερη τιμή). Στους διαβητικούς, η αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 130/80.
 
Αίτια υπέρτασης
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπέρταση προκαλείται από ορισμένες ασθένειες οργάνων, π.χ. νεφρά
 
Το πιο κοινό είδος υπέρτασης, η ιδιοπαθής υπέρταση, πυροδοτείται από διάφορες αιτίες, οι οποίες δεν είναι εντελώς γνωστές
 
Σε ορισμένες περιπτώσεις η υπέρταση είναι κληρονομική. Επίσης υπέρταση τείνουν να παρουσιάσουν οι υπέρβαροι. Άλλοι παράγοντες, όπως ο απιτητικός τρόπος ζωής (άγχος) χωρίς φάσεις χαλάρωσης, η υψηλή πρόσληψη αλατιού και το κάπνισμα, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.
 
Γιατί είναι επικίνδυνη η υπέρταση?
Η υψηλή αρτηριακή πίεση καταστρέφει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Η καρδιά χρειάζεται περισσότερη δύναμη για να λειτουργήσει ως αντλία, γι αυτό και αυξάνεται δραματικά σε μέγεθος, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερη κατανάλωση οξυγόνου.
 
Τα αιμοφόρα αγγεία μικραίνουν σε όγκο και χάνουν την ελαστικότητα και την ευκαμψία  τους.Γι αυτό και ο εγκέφαλος, οι νεφροί και η καρδιά θα αντιμετωπίσουν έλλειψη αίματος.Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε Ασταθή στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή. Αργότερα η λειτουργεία των νεφρών ατροφεί, και η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.
 
Μαζί με το κάπνισμα και τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, η υπέρταση είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.
 
Ποιά είναι τα συμπτώματα της υπέρτασης?
Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται, παρά την υψηλή πίεση του αίματος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ καλά και δεν έχουν παράπονα. Άλλοι, ωστόσο, παραπονιούνται για πονοκεφάλους, ζάλη, δύσπνοια και κόπωση. Οι πονοκέφαλοι συνήθως συμβαίνουν το πρωί και εξαφανίζονται μετά από μία ή δύο ώρες.
 
Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί βέβαια να οφείλονται και σε άλλες αιτίες- τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση.
 
Θεραπεία της υπέρτασης
Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν μπορεί να μειωθεί χωρίς την κατάλληλη θεραπεία. Η συνεργασία γιατρού και ασθενούς είναι μέγιστης σημασίας.
 
Η θεραπεία προσαρμόζεται προσωπικά στον ασθενή. Κυρίως αυτό περιλαμβάνει συμβουλές σχετικά με θέματα τρόπου ζωής, όπως αθλητικές δραστηριότητες, απώλεια βάρους και  διατροφή.
 
Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
 

  • Ο ασθενής θα πρέπει να είναι καθιστός σε χαλαρή θέση για 3-5 λεπτά.
  • Αμέσως πριν τη μέτρηση: θα πρέπει να αποφεύγεται έντονη σωνατική άσκηση και στρες.
  • Να αποφεύγεται αυξημένη πρόσληψη υγρών πριν τη μέτρηση: η κύστη να είναι άδεια.
  • Να αποφεύγεται αλκοόλ και νικοτίνη τουλάχιστον μία ώρα πριν τη μέτρηση
  • Να σημειώνεται ο χρόνος λήψης οποιασδήποτε αντιυπερτασικής αγωγής
  • Η πρώτη μέτρηση θα πρέπει να πραγματοποιείται και στα δύο χέρια. Αν οι αποκλίσεις είναι μεγάλες, θα πρέπει να πραγματοποιείται περαιτέρω έλεγχος
  • Οι μετρήσεις ελέγχου θα πρέπει να γίνονται πάντα στο χέρι με την υψηλότερη αρτηριακή πίεση- συνήθως το αριστερό χέρι (πιο κοντά στην καρδιά).
  • Περιμένετε μερικά λεπτά πριν επαναλάβετε τη μέτρηση


Αυτή η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες σχετικά με προϊόντα που απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα κοινού, και θα μπορούσε να περιέχει προοντική ενημέρωση ή πληροφορίες για προιόντα που δεν είναι προσβάσιμα ή εγκεκριμένα στην χώρα σας. Παρακαλούμε να γνωρίζετε ότι δεν λαμβάνουμε καμία ευθύνη για πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν συμμορφώνονται σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία, ρύθμιση, κανονισμό ή χρήση στη χώρα καταγωγής σας.