Διατροφή
> www.wellion.gr/el/diabetes/Nutrition

Δίαιτα


Όλες οι διατροφικές συστάσεις είναι ίδιες για τους τύπου 1 και τύπου 2 διαβητικούς  . Μία προσαρμοσμένη στο διαβήτη δίαιτα, είναι απαραίτητος πυλώνας της αποτελεσματικής θεραπείας του. Η θεραπεία που περιλαμβάνει σωστή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των διαβητικών μακροπρόθεσμα.
 
Πολλοί τύπου 1 διαβητικοί  είναι σχεδόν πάντα λεπτοί, ενώ από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία του τύπου 2 διαβητικών είναι υπέρβαροι. Οι τελευταίοι, πρέπει να προσέχουν περισσότερο για μια διατροφή με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά, σε συνδυασμό με αυξημένη σωματική άσκηση.
 
Οι διαβητικοί σε θεραπεία με ινσουλίνη πρέπει να προσέχουν  την πρόσληψη υδατανθράκων (ισοδύναμα ΒΕ) προσαρμόζοντας την ποσότητα της τροφής με τη δόση ινσουλίνης. Συνιστάται μια τακτική κατανομή των μερίδων υδατάνθρακα (ΒΕ) καθ 'όλη την ημέρα και εξαρτάται επίσης από τον τύπο της θεραπείας με ινσουλίνη.
 
Ισχύει για τα άτομα με διαβήτη, όπως και για όλους τους άλλους να δώσουν προσοχή σε μια ποικίλη, ισορροπημένη διατροφή. Ο στόχος είναι συνδυαστεί η ευχαρίστηση με τη σωστή επιλογή, την ποσότητα και τη σύσταση της τροφής, ώστε να αυξηθεί η ευημερία και να βελτιωθεί ο γλυκαιμικός έλεγχος
 
Η διατροφική πυραμίδα είναι ένα εργαλείο για να οριστεί σε ποια ποσότητα και σε ποια αναλογία θα πρέπει να καταναλώνονται οι διάφορες ομάδες τροφίμων.
 
Αυτές είναι οι τελευταίες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατροφή στον διαβήτη, για βέλτιστη κατανομή των θρεπτικών συστατικών:

  • πλούσια σε υδατάνθρακες (45-60% της καθημερινής πρόσληψης ενέργειας)
  • με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (40g ανά ημέρα)
  • χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (30% της καθημερινής πρόσληψης ενέργειας - 35% μόνο για κανονικό βάρος)
  • φυσιολογικό σε πρωτεΐνες (10-20% της καθημερινής πρόσληψης ενέργειας)


 
 
 
 
 
 
 
Πολλοί διαβητικοί αποφεύγουν να τρώνε πολλόυς υδατάνθρακες, ακολουθώντας παλαιότερες, σήμερα ξεπερασμένες, οδηγίες.Αντ 'αυτού, τρώνε πάρα πολλά  λιπαρά  και πρωτεΐνες για να αποθηκεύσουν την ινσουλίνη, δεδομένου ότι αυτά, σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες, δεν ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
 
Αυτή η δίαιτα όχι μόνο οδηγεί σε παχυσαρκία, αυξημένα λίπη στο αίμα και αυξημένο ουρικό οξύ, αλλά επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, δηλαδή καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο  Δεν είναι ζωτικής σημασίας για τους διαβητικούς να διατηρήσουν υδατάνθρακες, αλλά να μάθουν να τους υπολογίζουν σωστά, και να λαμβάνουν υπ’όψιν την επίδρασή τους στα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος (γλυκαιμικός δείκτης).

Αυτή η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες σχετικά με προϊόντα που απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα κοινού, και θα μπορούσε να περιέχει προοντική ενημέρωση ή πληροφορίες για προιόντα που δεν είναι προσβάσιμα ή εγκεκριμένα στην χώρα σας. Παρακαλούμε να γνωρίζετε ότι δεν λαμβάνουμε καμία ευθύνη για πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν συμμορφώνονται σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία, ρύθμιση, κανονισμό ή χρήση στη χώρα καταγωγής σας.