Διαβητική νεφροπάθεια (νεφρική νόσος)

Διαβητική νεφροπάθεια (νεφρική νόσος)


30 έως 40% όλων των διαβητικών αναπτύσσουν διαβητική νεφρική νόσο (νεφροπάθεια ) με τον χρόνο - μία από τις πιο σημαντικές μακροπρόθεσμες επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη. Η πιο κοινή αιτία της νεφρικής νόσου είναι ο ανεπρακής έλεγχος σακχάρου στο αίμα - και για διαβητικούς Τύπου 1, καθώς και για  τύπου 2 διαβητικούς.
 
Η διαβητική νεφροπάθεια αναπτύσσεται μετά από μια μακρά περίοδο λανθάνουσας κατάστασης - μέσος όρος 10 έως 15 ετών από τη διάγνωση του διαβήτη μέχρι το σχηματισμό της νεφρικής νόσου.
 
Έλεγχος ούρων αποτρέπει αιμοκάθαρση
Τα πρώτα σημάδια της νεφρικής βλάβης παρουσιάζονται σε μικρολευκωματινουρία (μικρά σωματίδια πρωτεΐνης στα ούρα). Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα,προκαλούν μια ασβεστοποίηση των μεγάλων νεφρικών αγγείων, καταστρέφοντας επίσης και τα μικρά αγγεία. Έτσι, το σώμα εκκρίνει περισσότερη πρωτεΐνη στα ούρα – μπορεί να προσδιοριστεί σε εξέταση ούρων.
 
Έγκαιρη ανίχνευση και κατάλληλη θεραπεία βοηθούν στην αποφυγή  εξέλιξης της νόσου και αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
 
Η ανάλυση των ούρων και όρια
Για την ανάλυση χρησιμοποιούνται ούρα μετά από στιγμιαία λήψη, ούρα νυκτός, ή ακόμα καλύτερα ούρα 24ώρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται ο λόγος λευκωματίνης προς κρεατινίνη ως μονάδα μέτρησης της μικρολευκωματινουρίας.
 
Μια τιμή μικρότερη από 20 mg / l (χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο) αλβουμίνη θεωρείται φυσιολογική.
 
Μια λευκωματίνη τιμή μεταξύ 20 και 200 mg / l (μικρολευκωματινουρία) αποτελεί ένδειξη μιας αρχόμενης νεφρικής νόσου.
 
Οι τιμές πάνω από 200 mg / l (μακρολευκωματουρίας) μιλούν για μια προχωρημένη διαβητική νεφροπάθεια. Η μικρολευκωματινουρία είναι αποδεδειγμένη, αν υπάρχουν τουλάχιστον δύο θετικά αποτελέσματα μέσα σε 2 - 4 εβδομάδες. Ψευδώς θετικά αποτελέσματα μπορεί να προκληθούν , για παράδειγμα, από μία οξεία εμπύρετη νόσο, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, σοβαρή υπεργλυκαιμία, καρδιακή ανεπάρκεια ή μετά από σωματική άσκηση.
 
Μια φορά το χρόνο!
Ο τακτικός έλεγχος για μικρολευκωματινουρία και πιθανές θεραπευτικές επεμβάσεις σε τύπου 1 και τύπου 2 διαβητικούς ασθενείς είναι μεγάλης σημασίας. Η μικρολευκωματινουρία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο ειδικά στο διαβήτη τύπου 2 σαν σημαντικός παράγοντας κινδύνου για αθηροσκληρωτικές επιπλοκές (ιδιαίτερα έμφραγμα του μυοκαρδίου).
 
Σημείωση: Κάθε απέκκριση πρωτεΐνης σε διαβητικούς δενσημαίνει αυτόματα διαβητική νεφροπάθεια -  θα πρέπει να εκτελείται περαιτέρω νεφρικός έλεγχος και περισσότερες εξετάσεις για να αποκτήσουμε μια οριστική διάγνωση. Έλεγχος γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c.
 
Η πρώιμη ανίχνευση της διαβητικής νεφροπάθειας ήδη κατά το στάδιο της μικρολευκωματινουρίας είναι σημαντική, διότι, με την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να προληφθεί η εξέλιξη της νόσου.
 
Η μείωση  άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως η υπέρταση, αυξημένα λιπίδια του αίματος ή του καπνίσματος μειώνει επίσης την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων, οι οποίες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου.
 
Μεγάλες κλινικές μελέτες (DCCT, UKPDS) απέδειξαν ότι εντατική θεραπεία του διαβήτη μαζί με πτώση της HbA1c , μειώνουν σημαντικά τις μικροαγγειακές επιπλοκές (που επηρεάζουν τα μικρά αγγεία), εμποδίζοντας έτσι την εμφάνιση και εξέλιξη της διαβητικής νεφροπάθειας. Ως εκ τούτου, στόχος είναι HbA1c μεταξύ 7,0 έως 7,5%. Οι τιμές πάνω από 8,0%, αυξάνουν αλματωδώς το ποσοστό των επιπλοκών.
 
Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση
Ο δεύτερος θεραπευτικά σημαντικός "πυλώνας" της πρόληψης της νεφροπάθειας είναι η βέλτιστη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν σε διαβητικούς αρτηριακή πίεση κάτω από 130 / 80mmHg,  ενώ αν υπάρχει λευκωματουρία, ακόμη και κάτω από 125 / 75mmHg. Ορισμένα φάρμακα (ΑΜΕΑ, αποκλειστές των υποδοχέων ΑΤ1) έχουν ανεξάρτητα από την μείωση της αρτηριακής πίεσης, και νεφροπροστατευτικές ιδιότητες. Ενίοτε, απαιτείται συνδυασμός αντιυπερτασικών φαρμάκων για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 
Σε διαβητικούς ασθενείς με προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια, πρέπει να ξεκινήσει νωρίς αιμοκάθαρση, αλλιώς μπορεί να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών λόγω αθηροσκληρωτικής αγγειακής νόσου και  λοιμώξεων. Η συνδυασμένη μεταμόσχευση νεφρού-παγκρέατος προσφέρει πλεονεκτήματα για κάποιους ασθενείς.
 
Πώς να αποτρέψετε?
 

  • Βέλτιστος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα
  • Θεραπεία της υπέρτασης και υπερλιπιδαιμίας
  • Σταματήστε το κάπνισμα
  • Υπάρχουσα νεφροπάθεια: τακτικές εξετάσεις και έλεγχος.
    Η περιεκτικότητα  της τροφής σε πρωτεΐνη θα πρέπει να είναι μικρότερη από 10% της συνολικής ενέργειας


 
 
 
 
 
 
 
 
Συμπεράσματα
Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση της νεφρικής βλάβης και η βέλτιστη θεραπεία αυξάνουν σημαντικά την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής.

Αυτή η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες σχετικά με προϊόντα που απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα κοινού, και θα μπορούσε να περιέχει προοντική ενημέρωση ή πληροφορίες για προιόντα που δεν είναι προσβάσιμα ή εγκεκριμένα στην χώρα σας. Παρακαλούμε να γνωρίζετε ότι δεν λαμβάνουμε καμία ευθύνη για πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν συμμορφώνονται σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία, ρύθμιση, κανονισμό ή χρήση στη χώρα καταγωγής σας.