Ινσουλίνη
> www.wellion.gr/el/../Therapy_of_Diabetes/insulin

Ινσουλίνη


Τι είναι η ινσουλίνη?

 
Εάν είστε ινσουλινοεξαρτώμενος διαβητικός, τότε αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί πλέον να παράγει αρκετή ινσουλίνη. Αν υπάρχει έλλειψη ινσουλίνης τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα θα αυξηθούν ραγδαία, και μπορεί να προκαλέσουν κετοξέωση, ή στη χειρότερη περίπτωση, ένα διαβητικό κώμα. Ωστόσο, μια σωστή θεραπεία με ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγάλο βαθμό σε μια ενεργό και υγιή ζωή, χωρίς  περιορισμούς.
 
Η παραγωγή της ινσουλίνης
Η ανακάλυψη της ινσουλίνης στο πάγκρεας και η εξαγωγή του από όργανα ζώων είναι σίγουρα μια από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις στην ιστορία της ιατρικής. Οι δύο Καναδοί, ο Δρ Frederick G. Banting και Charles H. Best, έγραψαν ιστορία με την ανακάλυψή τους το 1921. Μέχρι τη δεκαετία του ΄80 στον εικοστό αιώνα, η παραγωγή ινσουλίνης γινόταν από το πάγκρεας των βοοειδών και των χοίρων. Αν και αυτό το είδος της ινσουλίνης εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, ωστόσο, όλο και περισσότεροι διαβητικοί χρησιμοποιούν βιοσυνθετική ανθρώπινη ινσουλίνη, που παράγεται από ανασυνδυασμένη τεχνολογία γενετικής. Μικροοργανισμοί, όπως η φαρμακευτική μαγιά προγραμματίζονται να παράγουν ινσουλίνη, η οποία είναι πανομοιότυπη με την ανθρώπινη ινσουλίνη.
 
Τύποι της ινσουλίνης
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι της ινσουλίνης: η κανονική ινσουλινη και τα ανάλογα ινσουλίνης. Και στις δύο ομάδες διακρίνουμε βραχείας, μέσης και μακράς δράσης ινσουλίνη,καθώς και μεικτές ινσουλίνες.Διαφοροποιούνται μεταξύ τους στην ισχύ, στο πότε επιτυγχάνεται η μέγιστη επίδραση και πόσο καιρό διαρκεί το αποτέλεσμα. Ο λόγος είναι ότι διαφέρουν ελαφρώς σε δομή και επομένως η επαναρρόφηση από το λιπώδη ιστό στο αίμα παίρνει διαφορετικό χρόνο. Η επιλογή  ινσουλίνης για έναν διαβητικό εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και τις ανάγκες του ασθενούς.Η απόφαση για το ποιά ινσουλίνη θα χορηγηθεί λαμβάνεται από κοινού από τον γιατρό και τον καλά εκπαιδευμένο ασθενή.
 
Αυτο-υπεύθυνος ειδικός
Οι ινσουλινοεξαρτώμενοι διαβητικοί θα  πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο δράσης της ινσουλίνης που χρησιμοποιούν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Θα πρέπει επίσης να καταλάβουν πόσο η δράση , η διατροφή και η δραστηριότητα συνεργούν, ώστε να διατηρηθούν συγκεκριμένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα. Ως εκ τούτου, μια εντατική εκπαίδευση είναι απαραίτητη, ώστε ο αυτο-υπεύθυνος ειδικός να χειρίζεται τη ζωή του σαν εντελώς υγιές άτομο. Αυτό ισχύει τόσο για τον διαβήτη τύπου 1, καθώς και για τον τύπου 2. Τα  διάφορα φάσματα δράσης επιτρέπουν υψηλή ευελιξία, η οποία θα παρέχει, επίσης, τα μέγιστα οφέλη.
 
Προσαρμογή της δόσης της ινσουλίνης στην κατάσταση της ζωής
Όποτε αλλάζετε τις διατροφικές σας συνήθειες ή αθλητικές δραστηριότητες, ή αν αρρωστήσετε, πρέπει να προσαρμόσετε γρήγορα τη δόση της ινσουλίνης. Η ανάγκη για μια τέτοια αλλαγή μπορεί να προκύψει μόνο αν μετράτε και καταγράφετε τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος τακτικά. Αν τα επίπεδα παραμένουν αυξημένα για μεγαλύτερο διάστημα, είναι απαραίτητο να προσαρμόσετε τη δόση της ινσουλίνης, υπό την καθοδήγηση του γιατρού σας.

Αυτή η ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες σχετικά με προϊόντα που απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα κοινού, και θα μπορούσε να περιέχει προοντική ενημέρωση ή πληροφορίες για προιόντα που δεν είναι προσβάσιμα ή εγκεκριμένα στην χώρα σας. Παρακαλούμε να γνωρίζετε ότι δεν λαμβάνουμε καμία ευθύνη για πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν συμμορφώνονται σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία, ρύθμιση, κανονισμό ή χρήση στη χώρα καταγωγής σας.